Tot voor kort werden comics beschouwd als leesvoer voor bebrilde nerds die ergens in een garage Dungeons & Dragons spelen, net als de jongens uit Stranger Things. Vandaag de dag is het imago van strips totaal veranderd, dankzij filmreeksen zoals The Avengers en Justice League. Maar weet jij hoe en wanneer dit genre is ontstaan? Hier ontdek je een paar interessante feitjes over strips die je vast en zeker nog niet wist! Daarnaast vertellen we je ook wat leuke weetjes over je favoriete helden 😊 Lees snel verder!
Wanneer werd de allereerste strip getekend? Waarschijnlijk komen we hier nooit precies achter. In Europa beschouwen we de tekeningen van de Zwitserse illustrator Rodolphe Töpher uit 1825 als de eerste strips. Sommige historici plaatsen het ontstaan van dit populaire genre al tussen 15.000 en 13.000 v.Chr. In deze periode werden de beroemde grotschilderingen in het Franse Lascaux gemaakt. Als we de oorsprong van het stripverhaal niet alleen zoeken in grotschilderingen en tekeningen in Egyptische piramiden, kunnen we ook naar Japan gaan. In de 12e eeuw verschenen hier de eerste Chōjū-jinbutsu-giga – dierlijke karikaturen van bewegende mensen, getekend met ink.
Hoewel de moderne strips misschien uit de 20e eeuw stammen, toen de eerste superhelden hun intrede deden, was het stripverhaal ook al populair in de 19e eeuw, toen korte grappige strips werden gepubliceerd in verschillende kranten. Volgens Amerikanen is de eerste strip officieel gecreëerd op 16 februari, 1896, toen Richard Outcalt’s The Yellow Kid voor het eerst verscheen gepubliceerd in het tijdschrift New York World.
De mensen raakten gewend aan de aanwezigheid van strips in hun kranten, dus het duurde niet lang voordat de eerste stripboeken verschenen – op zichzelf staande verhalen of in bundels. Het begon allemaal met Action Comics in de jaren ’30. In 1938 maakten de mensen kennis met Superman, gecreëerd door het duo Jerry Siegel en Joe Shuster. Deze held, geboren op de planeet Krypton, luidde de gouden eeuw van de strips in. Een jaar later maakte Batman zijn debuut in Detective Comics. Superman kreeg niet alleen in zijn strips te maken met tegenslagen, vanaf het begin van zijn ‘carrière’ ontkwam hij niet aan plagiaat. Fox Comics kwam met zijn versie van Superman in de vorm van Wonder Woman en Fawcett Comics publiceerde Captain Marvel. Er volgde lange rechtzaken over copyright en toen Fawcett’s Captain Marvel eindelijk ‘terugkeerde’ naar DC, waren strips al een tijd geen populair tijdverdrijf meer.
Op het moment dat Superman werd geschapen door de voorganger van DC Comics, publiceerde Marvel’s voorganger Timely Comics het verhaal van Human-Torch en Namor the Sub-Mariner in Marvel Comics #1. Omdat deze strip een groot succes bleek, kwam Timely Comics in 1941 met een nieuw held – en dat was niemand anders dan de goedhartige Steve Rogers ofwel Captain America! Deze superheld is de creatie van het creatieve duo Joe Simon en Jack Kirby. Je hebt de Captain misschien altijd geassocieerd met Stan Lee, maar hij kwam pas bij de derde uitgave bij het team. Maar dankzij Lee gebruikt de Captain zijn onverwoestbare schild als wapen!
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de mensen behoefte aan een superheld die de strijd aanging met de Nazi’s, maar na het einde van de oorlog werd alles anders. Terwijl de makers van de strips onderling kibbelden over de rechten op de superkrachten hun helden, raakten de strips zelf langzaam in de vergetelheid. Pas in de jaren ’60 maakten ze een comeback. In die tijd ontstond onder leiding van Robert Crumb een ondergrondse stripbeweging, die tot op de dag van vandaag actief is. De ‘oude vertrouwde’ superhelden ruilden langzaam maar zeker de stripboekpagina’s om voor andere media. In 1960 werd bijvoorbeeld de eerste televisieserie over Batman gemaakt. Deze held heeft in zijn 80-jarige bestaan in vele series en films de hoofdrol vertolkt, en we zullen in de komen jaren zeker nog vaker “I’m Batman” horen. (Lees hier meer over Batman).
Wij streven ernaar om jouw woonruimte kleur te geven! We hopen dat we je kunnen inspireren met onze (moderne) kunst en decoraties, en tegelijkertijd ervoor kunnen zorgen dat je 100% tevreden bent.
Sinds 1999 is Europosters een van de topverkopers van posters, schilderijen en officiële merchandise in de Tsjechische Republiek en de rest van Europa. Bij ons vind je een enorm aanbod van film, game en sport posters in alle formaten, evenals tal van originele geschenken voor echte fans van Star Wars, Harry Potter, comics of Warner Bros. Wij weten dat mokken, verzamelfiguren, puzzels en kleding de beste cadeaus zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of interesse. Heb jij meer met interieur design? Dan ben je bij ons ook aan het juiste adres! Elke dag versturen we posters, illustraties, fotobehang en kunstreproducties naar tevreden klanten in meer dan 25 landen.
Contact:
E-mail: [email protected]
Tel.: +31 970 10270970
Maandag – Vrijdag ǀ 7:00–17:00
© 1999–2024 Europosters Alle rechten voorbehouden.
Door je aan te melden ga je akkoord met onze privacybeleid..