We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % op geselecteerde wandproducten ONTVANG EEN KORTINGSCODE

Waarom werken zoveel artiesten onder een pseudoniem? Cats&Dotz laat ons een kijkje nemen onder de sluier van mysterie

24. 06. 2024

De wereld kent Ioana Horvat als een succesvolle artiest onder het pseudoniem Cats&Dotz. Hoe is ze op dit punt gekomen? Ze beschreef haar reis van een klein Roemeens dorp, via een baan in een bedrijf, in het volgende interview.

Kunt u beginnen met uzelf voor te stellen en ons iets over uzelf te vertellen? Geef ons een glimp van wie er schuilt achter het pseudoniem Cats&Dotz.

Mijn naam is Ioana Horvat en ik woon in Boekarest. Ik ben opgegroeid in een klein dorp in Roemenië en had een zeer gelukkige jeugd op het platteland, wat mijn creativiteit en vrijgevochten, bohemien aard heeft bevorderd. Ik houd al van jongs af aan van creëren, met een bijzondere passie voor schilderen en kledingontwerp. Tot een paar jaar geleden had ik een carrière in het bedrijfsleven, toen ik me realiseerde dat ik daar niet echt thuishoorde. Ik besloot te stoppen en terug te keren naar mijn ware liefde – kunst. Nu heb ik een kleine werkplaats waar ik bohemien jurken ontwerp, en ik ben weer begonnen met schilderen, zowel traditioneel als digitaal.

Ik word geïnspireerd door de natuur, mensen, levendige kleuren en zowel eenvoud als ingewikkelde patronen. Ik kan me niet aan één stijl houden, dus ik hou ervan om te experimenteren met allerlei kunststijlen en technieken, gaande van monochromatisch tot extreem kleurrijk, van minimalistisch tot ingewikkelde ontwerpen, van portretten tot abstracte landschappen, en meer.


Ik ben een autodidactische kunstenaar. Creëren brengt me enorme vreugde – ik raak zo opgezogen in mijn werk dat ik soms vergeet te eten en te drinken.


Hoe is het om onder een pseudoniem te werken? Denk je dat het je meer vrijheid geeft om te creëren?

Werken onder een pseudoniem is ongelooflijk bevrijdend. Ik heb deze naam gekozen vanwege zijn speelse karakter en de contrasten die het belichaamt, wat perfect aansluit bij mijn werk dat rijk is aan contrasten, kleuren en een gevoel van speelsheid. Het geeft me ook de vrijheid om verschillende stijlen te verkennen en creatieve risico’s te nemen, essentieel voor een introvert zoals ik.

Terug naar het allereerste begin, wat heeft jouw artistieke stijl gevormd? Was je als kind al geneigd tot kunst?

Mijn artistieke stijl is gevormd door een mix van persoonlijke ervaringen, diverse invloeden en een constante drang om te experimenteren. Een grote invloed was mijn moeder, die me introduceerde in tekenen en schilderen. Aanvankelijk was ik gefascineerd door realistische portretten, maar na verloop van tijd maakte ik de overstap naar meer abstracte interpretaties. Deze verschuiving wekte mijn nieuwsgierigheid om andere stijlen te verkennen. Blootstelling aan verschillende kunststromingen en technieken heeft een belangrijke rol gespeeld, waardoor ik verschillende stijlen kon combineren tot mijn eigen expressie.

Wie zijn enkele van je grootste creatieve invloeden?

Ik word geïnspireerd door zowel individuele kunstenaars als bredere kunststromingen. Gustav Klimt boeit me met zijn ingewikkelde patronen en diepe symboliek. Ik hou van Henri Matisse’s gedurfde kleurgebruik en vloeiende lijnen, evenals zijn vermogen om eenvoudige vormen en materialen om te toveren tot kunstwerken. De levendige volkskunst van de Mexicaanse/Otomi-cultuur, met zijn explosie van kleuren, heeft een diepgaande invloed op mijn werk. Frida Kahlo, zowel als kunstenaar en als sterke persoonlijkheid, maakt een blijvende indruk op mij.

Een andere invloed komt van de strakke lijnen, organische vormen en eenvoud van de Bauhaus-esthetiek met hun tijdloze elegantie. Ik resoneer ook met de expressiviteit en krachtige boodschappen die te vinden zijn in collages en graffiti straatkunst, evenals de opvallende contrasten en symboliek in tribale kunstwerken. Bovendien verbazen en inspireren de originaliteit en onbelemmerde creativiteit in de tekeningen van mijn kind me dagelijks.


Elke dag word ik geïnspireerd door de originaliteit en grenzeloze creativiteit in de tekeningen van mijn kind.


Ik geniet er ook enorm van om momenten van nostalgie en vreugde vast te leggen, ontleend aan gedenkwaardige filmscènes of muzikale ervaringen, en deze om te zetten in illustraties. Deze kunstwerken dienen als evocatieve momentopnamen, die de essentie van gekoesterde herinneringen bewaren voor anderen om te koesteren en van te genieten.

In mijn kunst verweef ik elementen uit deze diverse bronnen, samen met inzichten uit mijn dagelijkse ervaringen, om een tapijt van invloeden te creëren dat ik altijd met me meedraag. Ik streef ernaar hun essentie te behouden en hun schoonheid met de wereld te delen. Mijn bedoeling is om positiviteit, vreugde en geluk in mijn werk te infuseren, met als doel iedereen die het tegenkomt te verheffen en te inspireren.

Kun je je creatieve proces bespreken, van begin tot eindontwerp? Wat is je record voor de tijd die je aan één ontwerp hebt besteed?

Mijn creatieve proces begint meestal met een vonk van inspiratie, die overal vandaan kan komen – de natuur, een droom of zelfs een willekeurige gedachte. Ik begin met het schetsen van ruwe ideeën en ga dan verder met meer gedetailleerde tekeningen. Sommige stukken komen binnen een dag samen, terwijl andere weken of maanden kunnen duren. Vaak begin ik aan een stuk en leg het dan even opzij, om er maanden later met frisse ogen en nieuwe inspiratie naar terug te keren. Soms begin ik met één idee, maar naarmate ik werk, evolueert het stuk en verandert het in iets heel anders. Het is alsof het kunstwerk leeft en mij naar zijn uiteindelijke vorm leidt. Daarom varieert de tijd die ik aan elk ontwerp besteed enorm, wat de dynamische en evoluerende aard van mijn artistieke reis weerspiegelt.

Heb je rituelen of gewoonten die je helpen bij je creatieve werk?

Ja, die heb ik! Ik begin mijn dag graag met een kopje thee of koffie en wat rustige tijd om mijn gedachten te ordenen. Ik merk ook dat luisteren naar muziek of omgevingsgeluiden me helpt om in de creatieve zone te komen. Soms vind ik het fijn om een paar minuten vrij te schetsen zonder een specifiek doel voor ogen. Deze oefening helpt mijn creativiteit los te maken en vaak nieuwe ideeën te laten ontstaan.

Kun je één van je ontwerpen kiezen die je favoriet vindt? Waarom heb je juist dit ontwerp gekozen? Heb je een verhaal van toen je eraan werkte?

Het is moeilijk voor mij om één favoriet ontwerp te kiezen, omdat mijn voorkeuren van dag tot dag en van stemming tot stemming veranderen. Hetzelfde geldt voor stijlen. Ik kan een tijdlang in één stijl creëren, dan een andere omarmen, om later weer terug te keren naar de oorspronkelijke stijl. Deze voortdurende evolutie houdt mijn werk dynamisch en spannend, waardoor ik verschillende facetten van mijn creativiteit kan verkennen.

Wat is een carrièredroom die je wilt bereiken?

Mijn droom is om vrij te kunnen creëren, en dat is het enige wat me echt interesseert als het om een carrière gaat. Ik streef ernaar financiële vrijheid te bereiken via mijn kunst, zodat ik voortdurend nieuwe werken kan blijven maken zonder beperkingen. Dit zou me in staat stellen om me volledig aan mijn passie te wijden en mijn artistieke potentieel ten volle te verkennen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor jou? Zijn er grote projecten op komst?

Op dit moment heb ik geen specifiek groot project, maar ik werk langzaam aan het verwezenlijken van mijn droom. De toekomst zit altijd vol spannende mogelijkheden, met veel veelbelovende kansen aan de horizon, als we onszelf toestaan ze te zien. Dus ik kijk uit naar wat er komt 😊

 CATS&DOTZ Collectie 

Natalie

Social media manager, photographer and creative head. My superpower is that I can retell all the lines from Harry Potter.EuropostersDecorate your life

Sinds 1999 is Europosters een van de topverkopers van posters, schilderijen en officiële merchandise in de Tsjechische Republiek en de rest van Europa. Bij ons vind je een enorm aanbod van film, game en sport posters in alle formaten, evenals tal van originele geschenken voor echte fans van Star Wars, Harry Potter, comics of Warner Bros. Wij weten dat mokken, verzamelfiguren, puzzels en kleding de beste cadeaus zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of interesse. Heb jij meer met interieur design? Dan ben je bij ons ook aan het juiste adres! Elke dag versturen we posters, illustraties, fotobehang en kunstreproducties naar tevreden klanten in meer dan 25 landen.


Contact:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +31 970 10270970

Maandag – Vrijdag  ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters Alle rechten voorbehouden.

Top