We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % op geselecteerde wandproducten ONTVANG EEN KORTINGSCODE

Melanie Viola: De verscheidenheid aan kunstwerken is wat deze baan zo interessant maakt

23. 05. 2024

Melanie Viola, een getalenteerde kunstenares uit Berlijn, heeft van haar passie voor fotografie een succesvolle carrière gemaakt. Sinds 2015 maakt ze fulltime kunst en in haar werk combineert ze traditionele fotografie met digitale kunst, waardoor ze zowel serene landschappen als levendige stadsgezichten kan vastleggen. Hoe is het haar gelukt om van een hobby haar levenswerk te maken? Wat inspireerde haar om haar kantoorbaan op te zeggen en zich in de wereld van de kunst te storten?

Kun je beginnen met jezelf voor te stellen en ons iets over jezelf te vertellen?

Ik woon in Berlijn, Duitsland, en mijn beroep begon lang geleden als hobby. Ik maakte altijd veel foto’s tijdens mijn reizen, excursies enzovoort. Mensen vroegen me vaak waarom ik ze niet verkoop. Ik heb er lange tijd niet serieus over nagedacht. Toen kocht ik steeds meer fotobenodigdheden, had ik veel meer camera’s en lenzen bij me en duurde het langer om mijn verblijf te plannen om de foto’s te maken die ik in gedachten had. Het was ook een creatieve afleiding van mijn kantoorbaan die ik had. Vervolgens ben ik in 2009 begonnen met het verkopen van foto’s en heb dat in de loop der jaren uitgebreid. Sinds oktober 2015 ben ik fulltime kunstenaar (fotografie en digitale kunst).

Terug naar het allereerste begin, wat heeft jouw artistieke stijl gevormd? Had je als kind al een voorliefde voor kunst?

Nee, als kind had ik niets met kunst of creativiteit. Geen culturele uitstapjes, behalve die op school. Later, toen ik een tiener was, las ik veel en raakte ik geïnteresseerd in theater en kunst. Toen begon ik te dromen van iets “anders” dan de mainstream. Maar ja, het zou lang bij dromen moeten blijven, want de realiteit leidde naar een kantoorbaan. Maar het ontwikkelde zich toen dat ik intensiever met fotografie begon. Dit was de eerste grote stap voor mijn latere artistieke beroep.


Mijn kantoorbaan had me dus indirect naar professionele fotografie en kunst geleid, vooral als creatieve balans voor het dagelijkse kantoorleven!


Wat ik kan zeggen over mijn artistieke stijl is dat ik door de wereld loop met mijn ogen open en deze vast te leggen met al mijn zintuigen… en op een gegeven moment wilde ik meer doen dan alleen fotografie. Dus probeerde ik kunst te maken die ik zelf aan de muur zou willen hebben. Zo is het allemaal begonnen!

Wie zijn enkele van je grootste creatieve invloeden?

Er is niet echt één speciaal persoon die een creatieve invloed op me heeft, het was meer een weg van verschillende stijlen en kunstenaars bij het ontwikkelen van mijn eigen soort individuele stijl in de eerste creatieve jaren. Nu gaat het meer om het implementeren van mijn eigen stijl in bestaande trends en om het creëren van onafhankelijk werk.

Kun je het hebben over je creatieve proces vanaf het begin tot het uiteindelijke ontwerp?

Ik zou deze vraag willen beantwoorden aan de hand van reisfoto’s. De voorbereidingen voor reisfotografie beginnen thuis met het bedenken van de locatie en de beste tijd (vanwege de lichtstemming, stand van de zon, enzovoort), evenals juridisch onderzoek en het verkrijgen van eventueel benodigde vergunningen. Vervolgens moet op locatie een goede positie worden gevonden en een beetje bidden voor het juiste weer kan ook geen kwaad. Slecht weer bestaat niet, maar zware regen met windvlagen is niet wat (ik tenminste) wil fotograferen. Het enige positieve aan regen zijn voor mij nachtopnamen, omdat de grond dan prachtig glinstert en de lichten van de stad weerspiegelt.

Vanwege de drukte in sommige steden (bijvoorbeeld Edinburgh of Praag) is het altijd nodig om ‘s avonds laat (of heel vroeg in de ochtend) fototochten te plannen om mooie indrukken van de stad te krijgen. In Venetië was het een goed idee om om 3 uur ‘s nachts te vertrekken om ook de zonsopgang vast te leggen. Als de opnamen eenmaal op de computer staan, begin ik ze te sorteren en de favoriete motieven te rangschikken. Dan worden de RAW-gegevens verwerkt volgens mijn ideeën, de bestanden geordend en geïndexeerd. Het voltooide beeld is dan klaar voor publicatie.

Je werk varieert van foto’s tot citaten en abstracte illustraties. Is het mogelijk om te zeggen of een van deze richtingen dichter bij je ligt?

Het is niet zo gemakkelijk om dat in een paar woorden te zeggen. Ik voel me aangetrokken tot stedelijke landschappen en de lijnen die ik in architectuur aantref. Aan de ene kant houd ik van klassieke fotografie van typische straattaferelen of oriëntatiepunten met de uitdaging om ze uniek te maken of op te laten vallen naast de enorme hoeveelheid andere beelden van hetzelfde stadslandschap. Aan de andere kant vind ik het geweldig om met deze foto’s decoratieve en moderne kunstwerken te ontwerpen.

Ik onderzoek graag mogelijkheden om fotografie en kunst te combineren op een manier waar ik me goed bij voel. De basis is natuurlijk altijd de zelfgemaakte foto. Maar er zijn ook veel andere thema’s, zoals mijn abstracte schilderijen of inspirerende citaten, waar ik ook graag aan werk.


De afwisseling is wat het werk zo interessant maakt. Er zijn nog zoveel dingen die ik met mijn beeldmateriaal zou willen doen en die me nog steeds niet gelukt zijn.


Kun je één ontwerp kiezen dat je favoriet is? Waarom heb je voor dit specifieke ontwerp gekozen? Heb je een verhaal van toen je het aan het maken was?

De New York collage van begin 2016 is een van mijn klassieke collages en hij hangt ook boven mijn bureau. New York City is een van de meest interessante en indrukwekkende steden voor mij. Ik was net hersteld van een ernstige trombose op het moment dat ik eraan werkte en was pas sinds kort freelance kunstenaar. Helaas mocht ik twee jaar niet vliegen vanwege de ziekte en dus verloor ik mezelf in dit ontwerp met alle herinneringen aan die reis.

Hier zie je typische stadsgezichten zoals Times Square, de Brooklyn Bridge, de skyline van Manhattan en het typische verkeer. Ik heb ook wat NYC-gerelateerde woorden geïntegreerd met belettering en details toegevoegd met een penseel. De dynamiek van de scène wordt ook gecreëerd door de horizontale en verticale structuren. De kleurstemming rondt het ontwerp af als een stedelijke stadsscène.

Heb je een moment in je carrière gehad waarop je iets niet helemaal goed deed?

Soms bereik ik gewoon niet het resultaat dat ik wilde. Dan ga ik gewoon verder met iets nieuws, want de to-do-lijst is eindeloos. Op een gegeven moment lukt het meestal wel als ik de volgende keer terugkom op het opgegeven werk. In sommige gevallen blijft het echter zonder resultaat.

Wat is een carrièredroom die je wilt bereiken?

Nou, ik heb altijd al willen experimenteren met kleuren en materialen om “echte” schilderijen te maken, niet alleen digitale kunstwerken. Hiervoor zou ik een extra ruimte nodig hebben, wat op dit moment niet mogelijk is. Dit is dus een doel voor als ik over 5 jaar naar Italië verhuis. Ik heb al veel ideeën over wat ik zou willen uitproberen 🙂

Welk advies zou je een aspirant-artiest geven?

Blijf gefocust en heb veel zelfdiscipline. Het is niet alleen maar leuk om artiest te zijn, je hebt ook veel “kantoorwerk” te doen, zoals boekhouding, rechtenonderzoek, marktanalyse enzovoort. Je moet je eigen doelen stellen en je financiën in de gaten houden, want de inkomsten voor onafhankelijke kunstenaars kunnen erg onregelmatig zijn. Als je geen kunstwerken in opdracht maakt (zoals ik) moet je altijd op zoek naar nieuwe bedrijven/mogelijkheden die jouw kunstwerken aanbieden.

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit? Komen er grote projecten aan?

Ik ben net terug van een reis van vier weken naar Japan. Het begon in Tokio, met een paar inspirerende dagen bij Mount Fuji, die ik graag in verschillende weersomstandigheden zag. Kyoto, Osaka, Hiroshima, Takayama en Yokohama maakten het verblijf af, dat buitengewoon inspirerend en rijk aan ervaringen was. Nu moet ik het enorme aantal foto’s bewerken zodat ik ze kan publiceren.

Verder staat me dit jaar een reis naar de VS te wachten. De nadruk zal liggen op stadsgezichten. Ik zal hier de komende tijd veel onderzoek naar doen, zodat ik zoveel mogelijk plaatsen kan bezoeken om mijn geplande foto’s te maken. Het zal dan een zeer reisintensief jaar zijn geweest met veel indrukken en gevoelens, waarvan ik hoop dat ze met de foto’s en kunstwerken kunnen worden overgedragen aan de koper.

 Melanie Viola Collectie 

Natalie

Social media manager, photographer and creative head. My superpower is that I can retell all the lines from Harry Potter.EuropostersDecorate your life

Sinds 1999 is Europosters een van de topverkopers van posters, schilderijen en officiële merchandise in de Tsjechische Republiek en de rest van Europa. Bij ons vind je een enorm aanbod van film, game en sport posters in alle formaten, evenals tal van originele geschenken voor echte fans van Star Wars, Harry Potter, comics of Warner Bros. Wij weten dat mokken, verzamelfiguren, puzzels en kleding de beste cadeaus zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of interesse. Heb jij meer met interieur design? Dan ben je bij ons ook aan het juiste adres! Elke dag versturen we posters, illustraties, fotobehang en kunstreproducties naar tevreden klanten in meer dan 25 landen.


Contact:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +31 970 10270970

Maandag – Vrijdag  ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters Alle rechten voorbehouden.

Top