We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % op geselecteerde wandproducten ONTVANG EEN KORTINGSCODE

Alles wat je wilt weten over figurines en collectors items

06. 01. 2022

We hebben allemaal wel een favoriete film, serie of game waarvan je de merchandise niet kunt weerstaan! Na merchandise is de volgende stap natuurlijk het verzamelen van collectors items, replica’s en figurines. Wat dacht je bijvoorbeeld van je favoriete personages of een iconische filmscène? In dit artikel vertellen we je alles over de wereld van verzamelobjecten: wat is het verschil tussen veelgebruikte materialen, hoe houd je ze mooi en wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een actiefiguur en een verzamelfiguur? Laten we beginnen!

Materiaal

Als je onze collectie verzamelobjecten bekijkt, valt het je misschien op dat ze van een aantal verschillende materialen gemaakt zijn. Laten we ze eens in detail bekijken.

 • ABS, ofwel acrylonitril-butadieen-styreen, is een veelgebruikt en stevig thermoplastisch polymeer. Het grote voordeel van ABS is dat het veel kan hebben en niet snel beschadigd raakt. Ook kunnen er met dit materiaal zeer gedetailleerde figuren worden gemaakt. Bovendien is elk exemplaar uniek, doordat het wordt geproduceerd met een mal.
 • PVC is ook een thermoplastisch polymeer en wordt zeer veel toegepast dankzij zijn veelzijdigheid. Een groot voordeel is dat dit materiaal tegelijkertijd flexibel, maar ook stevig is. In de categorie Cable Guys vind je onze PVC-producten, die je telefoon of controller voor je kunnen bewaken.
 • Vinyl bestaat eigenlijk uit PVC gemengd met vloeibare weekmaker, om het uiteindelijke product flexibeler te maken. In tegenstelling tot andere materialen is vinyl lichter en breekt het minder snel. Vinyl figuren kunnen zeer gedetailleerd zijn, afhankelijk van het productieproces.
 • POM is een materiaal dat vooral wordt gebruikt voor de ‘gewrichten’ (verbindingsstukken), omdat het zeer stevig is, goed kan bewegen en bestand is tegen slijtage.
 • Polystone is een mengsel van vloeibare kunsthars en steen in poedervorm, waardoor de figuren zeer sterk worden. Bovendien kan met polystone een hoog niveau van detail bereikt worden, bijna net zo goed als het originele model. Ontdek de ongekende details zelf in onze categorie Verzamelfiguren.
 • Kunsthars ofwel polyurethaanhars is een vloeibaar materiaal dat alle kieren van een mal opvult om zo een perfecte replica van het origineel te produceren. Kunsthars is flexibel en kan kwetsbaar zijn, afhankelijk van de dikte. Dit materiaal komt vaak terug in onze categorieen Fantasy & Sci-fi Figurines en Toverstokken.
 • Glasvezelversterkte kunststof is een stevig, slijtvast en flexibel composietmateriaal dat tot ingewikkelde figuren kan worden gevormd en zeer licht blijft.

Wat is beter, hunsthars of PVC?

 

Aangezien figurines van kunsthars uit een flexibele mal komen, hoeven ze minder vaak bewerkt te worden dan figuren van PVC. Kunsthars is ook zwaarder dan PVC en ziet er realistischer uit. De verpakking dient een verzamelfiguur van kunsthars goed te beschermen tegen impact, om te voorkomen dat het product barst of breekt.

Verzamelfiguren versus actiefiguren

Dus was is nu eigenlijk het verschil? Dit hangt er vanaf of een figuur over gewrichten beschikt, die beweging mogelijk maken. Figuren mét gewrichten kunnen in verschillende posities worden neergezet, dit zijn actiefiguren. Zo kun je bijvoorbeeld een beroemde filmscene nabootsen. Figuren zonder gewrichten staan altijd in dezelfde positie, dit zijn verzamelfiguren.

Hoe houd ik mijn verzamelfiguren mooi?

De materialen waarvan figurines zijn gemaakt, zijn niet onverwoestbaar en kunnen na verloop van tijd tekenen van slijtage gaan vertonen. De verf kan beschadigd of bekrast raken, de kleur van het plastic kan vervagen en bovendien kan er zich stof of vuil ophopen. De volgende dingen kunnen schade aanrichten aan je verzamelfiguren:

 • Direct zonlicht. Te veel direct zonlicht kan vervaagde kleuren of vlekken veroorzaken.
 • Hitte. Intense hitte, meestal veroorzaakt door direct zonlicht, kan het plastic zacht maken of vervormen.
 • Vochtigheid. Een hoge vochtigheidsgraad kan de verf of eventuele stickers aantasten, waardoor het ze kunnen afbladderen. Ook kan vocht de gewrichten van verzamelfiguren aantasten, waardoor ze hun positie niet langer goed vasthouden.

Hoe houd je je verzamelobjecten zo lang mogelijk mooi?

Dit zijn enkele eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw unieke figuurtje in perfecte conditie blijft. Het is een goed idee om je verzamelfiguren maandelijks even te controleren en schoon te maken. En vergeet natuurlijk niet om tijd uit te trekken om er even mee te spelen! 😊

Handige tips:

 • Bewaar je figuren op een plek zonder direct zonlicht. Staan ze op een plank tentoongesteld? Zorg er dan voor dat ze zo ver mogelijk van het raam staan.
 • Zet je figuren in een ruimte met een aangename kamertemperatuur. Dus niet in een zeer warme of vochtige omgeving, zoals een zolder, garage of kelder. Niemand zit te wachten op een gesmolten of gekrompen verzameling!
 • Als je je figurines in dozen opbergt, kies dan voor stevige plastic dozen met een goed sluitend deksel, zodat er geen vocht kan binnendringen. Je kunt elk figuurtje ook apart in een plastic zakje doen, voordat je ze in een doos opbergt. Kartonnen dozen zijn niet erg geschikt voor dit doel, omdat ze hitte en vocht eenvoudig kunnen binnenlaten. Vaak bevat karton ook zuren die plastic en verf kunnen aantasten.
 • Een zorgvuldige behandeling van je verzamelstukken kan ophoping van stof en vuil voorkomen. Als ze toch vies worden, kunnen de meeste figurines voorzichtig worden schoongemaakt met lauwwarm water en zeep. Gebruik een zachte tandenborstel om de kieren goed schoon te krijgen.

Bekijk hier al onze verzamelfigurenEuropostersDecorate your life

Sinds 1999 is Europosters een van de topverkopers van posters, schilderijen en officiële merchandise in de Tsjechische Republiek en de rest van Europa. Bij ons vind je een enorm aanbod van film, game en sport posters in alle formaten, evenals tal van originele geschenken voor echte fans van Star Wars, Harry Potter, comics of Warner Bros. Wij weten dat mokken, verzamelfiguren, puzzels en kleding de beste cadeaus zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of interesse. Heb jij meer met interieur design? Dan ben je bij ons ook aan het juiste adres! Elke dag versturen we posters, illustraties, fotobehang en kunstreproducties naar tevreden klanten in meer dan 25 landen.


Contact:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +31 970 10270970

Maandag – Vrijdag  ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters Alle rechten voorbehouden.

Top